Crvena palmina pipa - Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790)

Odrasli mužjak

Duljina tijela odraslog mužjaka iznosi 19–42 mm, a širina 8–16 mm.Tijelo je izduženo ovalno, crvenkastosmeđe do crne boje. Gledano odozgo, rilo je prošireno od osnove do iza polovice pa onda suženo pri vrhu, ravno je i pokriveno kratkim, smeđim dlačicama na prednjoj polovici. Gledano sa strane, rilo je ravno, široko pri osnovi. Najčešće je glatko, no ponekad može imati lagana udubljenja. Boja rila varira od crvenkastosmeđe do crne. Pokrilja su tamnocrvena do crna. Mogu biti sjajna ili bez sjaja. Lagano su pokrivena dlačicama. Oblik i veličina crnih pjega na prvom članku prsišta često variraju.

        Sva 4 razvojna stadija crvene palmine pipe od jaja do odraslih jedinki

        Sva 4 razvojna stadija crvene palmine pipe od jaja do odraslih jedinki

Odrasla ženka

Duljina tijela odrasle ženke iznosi 26–40 mm, a širina 10–16 mm.Veličina, boja tijela i oznake na prvom članku prsišta (pronotum) vrlo su slični kao kod odraslog mužjaka. Za razliku od mužjaka, ženka na rilu nema dlake (slika 4.). Osim toga rilo je u ženke dulje, tanje i valjkastastije nego u mužjaka. Ženka nema dlake na bedrima prednjih nogu, a na goljenicama prednjih nogu dlake su mnogo kraće nego u mužjaka.

Ova galerija slika pokazuje sve razvojne stadije crvene palmine pipe.


Prvi znaci napada karakteristični su, ali ih je teško uočiti. Pojavljuju se deformirani listov. Listovi izgledaju kao da ih je netko zarezao škarama na pojedinim dijelovima. Moguće je uočiti suhe listove na potpuno zelenoj krošnji, koji odumiru zbog ishrane ličinki u njihovoj bazi. Nadalje štete se pojavljuju u vidu rupa pri bazi palminih listova, uz pojavu „piljevine”. Rast rozete palme nepravilan je, stariji se listovi objese (simptom „kišobrana”), dolazi do venuća i žućenja, a sve to nalikuje na stresno stanje biljke uzrokovano sušom. Uslijed napada pipe stablo palme fiziološki slabi i postaje podložnije propadanju i urušavanju, što predstavlja potencijalnu opasnost za okolinu. Napad pipe na palmama iz roda Phoenix u većini slučajeva uzrokuje ugibanje biljke, bez obzira na njezinu visinu ili starost. Jedan od znakova napada crvene palmine pipe može biti i nakošeno palmino deblo.

Ova galerija slika pokazuje sve simptome napada crvene palmine pipe od početnih stadija do potpunog uvenuća.